Rabu, November 13, 2019
   
Text Size

SIJIL PERAKUAN AKREDITASI MQA

PEMBERITAHUAN:

 
PERMOHONAN RAYUAN KEMASUKAN TAHUN 1/2019
 
 
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
 
smileyMakluman berkaitan dengan Permohonan Rayuan Kemasukan Tahun 1/2019 secara atas talian ke Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja akan dibuka sehingga 18 APRIL 2019. Pemohon diminta untuk membuat panggilan terus ke pejabat Kolej Vokasional Dato’ Lela Maharaja di talian 06-6851218 atau fakskan maklumat pelajar ke talian 06-6858178.
 
smileyBerikut adalah maklumat yang perlu disertakan dalam faks:
Nama :
No. Kad Pengenalan : ______
Program yang diminta : _______
Kediaman Asrama : Perlu/Tidak perlu 
No. Tel yang boleh dihubungi : _____
Keputusan PT3 : B.Melayu, B.Inggeris, Matematik, Sains, Kemahiran Hidup
Rekod masalah mental : Ada/ Tiada
Alamat Rumah : _______
 
smileyProgram yang masih dibuka untuk tawaran:
1. Seni Bina Landskap (MQA/FA5424) 
2. Agroindustri Tanaman (MQA/FA5427)
3. Agroindustri Ternakan Poltri (MQA/FA5423)
4. Agroindustri Ternakan Ruminan (MQA/FA5426)
5. Hortikultur (MQA/FA5425)
6. Teknologi Mekanisasi Agro (MQA/FA5428)
7. Pengurusan perniagaan (MQA/PA9940)
8. Akuakultur (MQA/PA9939)
9. Pemprosesan Makanan (MQA/PA9941)
 
Sekian,  terima kasih.
 
#kvdlm #kvdlm2019 #pelajarbaru #kolejvokasional

.............................................................................................................................................................

 
.......................................................................................................................................................

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BERITA
Move
-

............................................ BERITA UTAMA ............................................

Top Headline
HARI TERBUKA JABATAN PERTANIAN 2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja akan mengadakan hari Terbuka Jabatan Pertanian 2019 seperti ketetapan berikut: Hari : Selasa Tarikh : 02 April 2019 SEMUA DIJEMPUT HADIR UNTUK MEMERIAHKAN LAGI HARI TERBUKA JABATAN PERTANIAN INI!!

Read More...

PEPERIKSAAN KERTAS SEJARAH 1251 BAGI CALON SVM AMBILAN 2013 - 2016

Read More...
PENILAIAN AKHIR SINGLE TIER

PERLAKSANAAN PENILAIAN AKHIR SINGLE TIER PROGRAM PERSIJILAN KEMAHIRAN MALAYSIA AMBILAN 2014 SECARA PERTAULIAHAN   Sukacita dimaklumkan bahawa perlaksanaan Penilaian Akhir Single Tier Program Persijilan Kemahiran Malaysia ambilan 2014 secara pertauliahan akan diadakan di KVDLM seperti ketetapan berikut: Tarikh   : 1-5 Oktober 2018 Tempat : Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja, Rembau.  

Read More...
FLORIA 2018 KVDLM MERANGKUL ANUGERAH "ECO-FRIENDLY GARDEN AWARD"

Pada 25 Ogos hingga 2 September 2018, Perbadanan Putrajaya (PPJ) dengan sokongan Kementerian Wilayah Persekutuan sekali lagi telah menganjurkan Festival Bunga dan Taman Diraja Putrajaya atau FLORIA Diraja Putrajaya 2018 untuk kali yang ke-10 di Anjung Floria Event Centre, Presint 4, Putrajaya yang bertemakan “10 Kegemilangan FLORIA” atau “10 Wonders of FLORIA”. Seramai 41 pelajar yang terdiri daripada 38 pelajar Tahun 2 Diploma Seni Bina Landskap dan 3 pelajar Sijil Kemahiran Malaysia Landskap Kolej Vokasional Dato’ Lela Maharaja telah menyertai pertandingan senireka taman peringkat university dan kolej dan telah dianugerahkan pingat ECO-FRIENDLY GARDEN AWARD. Pelajar-pelajar ini telah di bimbing oleh pensyarah mereka iaitu Pn Roshidah binti Mohd Zin dan Pn Sharifah Amirah Binti Syed Ali. Sebanyak 19 insitusi pengajian tinggi telah terlibat dalam...

Read More...
Perasmian Bulan Kemerdekaan Ke-61 KVDLM

Rembau, 13 Ogos 2018 - Unit Sejarah dan Unit Pengajian Malaysia dengan kerjasama Unit Bahasa Melayu dan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja telah menganjurkan Majlis Perasmian Bulan Kemerdekaan ke-61 peringkat kolej di Dataran Kejat tapak perhimpunan KVDLM. Majlis pelancaran ini telah dirasmikan oleh Pengarah KVDLM, Pn Hjh Minah binti Ahmad. Hari Kebangsaan disambut di seluruh negara pada 31 Ogos setiap tahun bagi menandakan negara bebas daripada belenggu penjajahan sejak 1511. Hari Kebangsaan merupakan peristiwa utama dan disambut secara besar-besaran bagi memperingati detik bersejarah negara kita mencapai kemerdekaan. Pada 31 Ogos ini, negara kita menyambut ulang tahun hari kemerdekaan yang ke-61. Oleh itu, sambutan kemerdekaan diadakan di peringkat kolej untuk memupuk semangat patriotik dalam jiwa pelajar agar sentiasa sayang dan cinta...

Read More...
KVDLM terima kunjungan UTM, Ivania State University dan Hawkeye Community College, USA

Pada 30 Julai yang lalu, KVDLM berbesar hati menerima kunjungan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bersama dengan pensyarah lvania State University, USA dan Hawkeye Community College, USA. Mereka ingin meninjau program pertanian yang ditawarkan dan diberi peluang mengajar pelajar-pelajar KVDLM. Pelajar-pelajar ternyata bersemangat dan dapat menarik minat mereka. Disamping itu, pihak kolej berpeluang mempelajari dan bertukar-tukar pandangan, idea serta budaya mereka. Program ini juga dilihat sebagai lembaran baru membentuk hubungan yang lebih erat dengan pihak mereka.                            

Read More...

BERITA KVDLM

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

FLORIA 2018 KVDLM MERANGKUL ANUGERAH "ECO-FRIENDLY GARDEN AWARD"

Pada 25 Ogos hingga 2 September 2018, Perbadanan Putrajaya (PPJ) dengan sokongan Kementerian Wilayah Persekutuan sekali lagi telah menganjurkan Festival Bunga dan Taman Diraja Putrajaya atau FLORIA Diraja Putrajaya 2018 untuk kali yang ke-10 di Anjung Floria Event Centre, Presint 4, Putrajaya yang bertemakan “10 Kegemilangan FLORIA” atau “10 Wonders of FLORIA”.

Seramai 41 pelajar yang terdiri daripada 38 pelajar Tahun 2 Diploma Seni Bina Landskap dan 3 pelajar Sijil Kemahiran Malaysia Landskap Kolej Vokasional Dato’ Lela Maharaja telah menyertai pertandingan senireka taman peringkat university dan kolej dan telah dianugerahkan pingat ECO-FRIENDLY GARDEN AWARD. Pelajar-pelajar ini telah di bimbing oleh pensyarah mereka iaitu Pn Roshidah binti Mohd Zin dan Pn Sharifah Amirah Binti Syed Ali. Sebanyak 19 insitusi pengajian tinggi telah terlibat dalam pertandingan ini antaranya adalah UCAM, UKM, POLITEKNIK, IUKL dan lain-lain.

Pasukan Landskap KVDLM Tampil dengan konsep “KEAJAIBAN KEBEBASAN” sebagai tema Floria kali ini dengan Kemerdekaan Malaysia yang ke- 61 membawa ingatan akan kegigihan para pejuang menentang penjajah dengan menjadikan Malaysia Negara bebas dan berdaulat. Konsep ‘Keajaiban Kebebasan” ini mencerminkan kuasa rakyat yang besar dalam membawa perubahan kepada sistem tampuk pemerintahan terhadap kebebasan bersuara. Struktur bunga raya berwarna merah melambangkan keteguhan politik dan perpaduan serta sifat keberanian dalam menempuh cabaran. Lima kelopak yang ada padanya melambangkan lima pecahan prinsip rukun Negara. Ia menjadi lambang pelbagai bangsa dan agama di bawah satu payung.

Selain itu, Struktur keris beraja adalah  lambang alat kebesaran Negara yang utama dalam istiadat pertabalan. Dimana ia lambang kekuasaan dan kebesaran Raja yang tersendiri. Dua Struktur buluh yang diletakkan dihadapan dan belakang tapak menunjukkan badan perundangan parlimen yang terdiri dari dewan rakyat dan dewan Negara dimana semua ahli merangka dan mengusul perundangan Negara.Tema Floria Diraja Putrajaya Kaliin adalah 10 keajaiban floria bersempena dengan ulang tahun ke-10 Floria Diraja. Di mana Kali ini, terdapat 8 jenis bunga-bungaan yang pernah digunakan pada tahun-tahun sebelumnya sejak 2007.  Antaranya,  bunga raya, lili, begonia, orkid, bunga kertas, kekwa , helicornia dan ros. Dalam pada ini, acara pembukaan Floria Diraja ini juga telah berlangsung dalam minggu kemerdekaan Malaysia  dengan itu ternamalah konsep  taman “Keajaiban Kebebasan” ini.

 Struktur binaan kebanyakannya di inspirasi dari sejarah dan pembangunan Negara telah memberi satu nafas baru kepada rekabentuk taman yang dibina. Secara tidak langsung dapat mengembalikan memori saat-saat kemerdekaan dikecapi dan kemajuan pembangunan negara sekarang. Bagi mengekalkan ekosistem, elemen penggunaan barangan terpakai dan bahan yang boleh dikitar semula digayakan kembali dalam bentuk yang berbeza. Ia turut menghasilkan efek yang mempesona dan menawan apabila melangkah masuk ke kawasan ini. Penggunaan bahan kitar semula dalam penghasilan DIY dekorasi hiasan dalam taman yang mengagumkan sekaligus memberi idea dan kesedaran kepada masyarakat untuk menghargai alam sekitar.

Penyertaan kolej dalam pertandingan ini mampu mencungkil dan mengetengahkan idea pelajar serta kemahiran yang ada terutama dalam bidang senibina landskap. Ternyata  Kolej Vokasional Dato’ Lela Maharaja sememangnya mampu berdiri sama tinggi dengan institusi pengajian tinggi yang lain  walaupun kolej ini baru saja melalui peringkat transformasi pendidikan Negara.

    

 

  

 

  

  

  

Kalendar 2019

 STATISTIK DATA

Bilangan Guru
Lelaki Perempuan
25 102
127
Bilangan Staf
Lelaki Perempuan
12 6
18
Bilangan Pelajar
Lelaki Perempuan
396 297
693
Bilangan Pelajar Asrama
Lelaki Perempuan
194 206
400

[ Data sehingga 13 Februari 2018 ]

November 2019
S M T W T F S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

PAUTAN PANTAS

APLIKASI - E

 

PENGARAH

PN HJH MINAH BINTI AHMAD

Kenali Tuan Pengarah

Perutusan Pengarah

VIDEO KORPERAT KVDLM

Klik 2 kali pada video untuk melihat paparan penuh

DATA PENGUNJUNG

115917
Hari IniHari Ini769
SemalamSemalam1746
Minggu iniMinggu ini4240
Bulan IniBulan Ini21483
JumlahJumlah1159175
Terima Kasih kerana mengunjungi Portal Rasmi Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja, Rembau
Kami ada 51 pelawat online

TINJAUAN

Siapa Anda?

FROG VLE

KOLEJ VOKASIONAL DATO' LELA MAHARAJA
71300 Rembau
Negeri Sembilan Darul Khusus
No Tel : +606-6851218
No Faks : +606-6858178

logo

Paparan terbaik menggunakan pelayar Internet Explorer versi 7.0 atau Mozilla Firefox versi 3.0 keatas dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

TALIAN HOTLINE
KHIDMAT PELANGGAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
No Tel : +603-7723 7070
E-Mel : kpkpm@moe.gov.my